Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A lószőrékszerek történetének rövid áttekintése.

2007.12.19

 

A legkorábbi, lószőrből készült ékszertöredék egy, a XII-XIII. sz. fordulójáról fennmaradt homlokpánt, melyhez hasonlót a balti népek a XX. századig viseltek.

A ma ismert legrégibb lószőr gyűrű a XVII. sz. első feléből való, Svédországban készítették. Ehhez hasonló, geometrikus díszítésű gyűrűk, karikák a XIX. században Európa-szerte, így Magyarországon is készültek. A mértanias minták mellett nevek, udvarló szavak, emléküzenetek is helyet kaptak a gyűrűkön.

Hasonló emlékgyűrűket készített kufsteini raboskodása idején Rózsa Sándor is az 1860-as évek elején; valamint gyermekek egymásnak a XX. század kezdetén.

 

Lószőrből ékszert legtovább a Kárpát-medencében készítettek, egészen a XX. század 20-as éveiig. Leginkább fülbevalókat (a déli vidékeken), zsebóraláncokat, gyűrűket.

Az I. világháború idején orosz és ukrán hadifoglyok mintegy újraélesztették e művészkedést a Duna melletti Somorjától a bánsági Szentmihályig terjedően.

 

Mivel a lószőrékszerek készítése hosszadalmas, időigényes elfoglaltság, valamikor főleg pásztorok, valamint rabok, hadifoglyok, majd később gyerekek foglalatossága volt.

Készítették saját célra, ajándékba, vagy eladásra.

Svédországban vélhetően asszonyok készítették, a délvidéki sokácok körében is néha asszonyok látták el vele magukat vagy ismerőseiket. Zömében azonban férfiak lehettek a készítők.

 

A lószőrékszerek jelenkori újjáélesztése az 1990-ben elhunyt Bodrogi Sándor nagykátai villanyszerelő nevéhez fűződik. Mi valamennyien az ő "tanítványai" vagyunk, s itt vannak már a tanítványok tanítványai is, hogy tanuljanak, alkossanak és tanítsanak.

 

A lószőrékszer-készítés önálló mesterséggé nem vált soha, mindig megmaradt időtöltésnek, művészkedésnek, játéknak.

 

Az ékszerek fajtái, lószőrből készíthető ékszerek

 

Manapság lószőrből elsősorban a szorosabb értelemben vett ékszereket készítik, így nyakékeket (láncokat, pántféléket), karkötőket, karpereceket, fülbevalókat, gyűrűket.

A tágabb értelemben vett ékszerek - a ruhaékszerek - közül a gombok ritkák.

S esetenként találkozhatunk csak a legtágabb értelemben vett ékszerek - a ruhán viselt személyes használati tárgyak - lószőrből készült változataival, a zsebóralánccal és a tűtartóval.

Szintén ritkán, de készül lószőr bevonat más anyagú tárgyon, elsősorban pipaszáron, írótollon.

 

A mappában található képek előnézete Múzeumi tárgyak

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.