Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Ékszerkészítés alapfokon

2007.12.20

Ékszerelemek

 

            Az ékszerelem fogalmának bevezetése megkönnyíti az ékszerkészítés technikájának rendszerezését; az ékszerek leírását valamint csoportosítását; a funkción kívüli más szempontú kategorizálást.

            A lószőrékszerek általában nem egyetlen darabból készülnek, hanem többől. Kivételt képezhetnek a nyakra való pántfélék, fonatok, a gyűrűszerű kar-, vagy nyakperecek és a karikagyűrűk.

Az ékszereket alkotó elemek formájukat és elkészítési módjukat tekintve többfélék lehetnek. A lószőrékszerkészítők körében általánosan elterjedt ékszerelemek a következők: karikák, gyűrűk, üreges alakzatok.

 

 

Alapanyagok, eszközök, szerszámok

 

 

            "A lószőr a ló üstökének, sörényének és farkának szőre - erős, hajlékony, rugalmas; elsőrendű anyag csak a farka szőre; ez az igazi 'lószőr'; áttetsző, felülete fényes, színe festés nélkül is változatos..." írja Viski Károly a Magyarság Néprajza II. kötetében.

            Ebből a mondatból nagyon sok mindent megtudhatunk, pl. azt, hogy a lovak sörényét és üstökét (a ló két füle között előre lógó tincs) is fel lehet használni, de legjobb mégis a farok. Ugyanis ez a leghosszabb, legerősebb. A sörény és üstök szálait apró karikák készítésére tudjuk használni. Ékszerkészítésre felhasználható a szamár farkszőre is, Afrikában az elefántéból is készítenek gyűrűt, karperecet.

            Megtudhatjuk e mondatból továbbá, hogy az erős, hajlékony, rugalmas szálakat érdemes használni. Erről egyszerű ránézéssel majd ujjaink között vizsgálva: végigsimítva; két végénél húzogatva is meggyőződhetünk. A lapos, vagy göndörödő, csavaros, egyenetlen szálakat csak tölteléknek érdemes felhasználni.

            "...színe festés nélkül is változatos..." - a magyar nyelv többszáz kifejezést ismer a lovak színének megkülönböztetésére: pej, sárga, deres, almásderes, szürke stb. Ennek megfelelően ha nem is annyi, de sokféle színű lehet a farok szőre is. De ha valakinek ez sem elég, festeni is lehet a szálakat. Festett lószőr a Kárpát-medencei népi ékszerek körében igen ritkán fordul elő.

 

            A lószőrékszer-készítők azt tartják - Bodrogi Sándortól eredően - hogy a kanca szőre nem igazán alkalmas, merthogy a vizelet szakadósabbá teszi. Kétségtelen, hogy a kanca-farok sokkal nehezebben veszti el "illatát".

            Mielőtt a kiszemelt állat farkából levágnánk, vagy kihúznánk egy-egy tincset, vizsgáljuk meg, hogy kellő vastagságú-e, hengeres-e, rugalmas-e! Fölöslegesen ne csonkítsuk az állatot!

            A lószőrtincseket végüknél kössük össze madzaggal, majd langyos vízben, semleges kémhatású szappannal, samponnal dörzsöljük át, öblítsük és szellős helyen, felakasztva tároljuk.

 

Eszközök, szerszámok

            A lószőrékszer-készítés egyike a legkevesebb eszközt, szerszámot igénylő népművészeti ágaknak. Az egész "műhely" belefér akár egy kisebb cipődobozba is.

            Szükség van néhány fadarabra, melyekből a kaptafákat faragjuk; vékony hegyű kisollóra, vagy éles késre, pengére; néhány varrótűre, valamint egy éles bicskára vagy faragókésre.

 

A kaptafák

            a lószőrékszer-készítés legfontosabb eszközei, ezek nélkül elképzelhetetlen a munka. E célra kemény, nem szálkásodó fafajták a legalkalmasabbak.

            A kaptafák mérete, alakja határozza meg az ékszerelemek formáját, nagyságát.  

 

 Az egyes ékszerelemek készítése

 

Karikakészítés

            A karika kör alakú és -keresztmetszetű ékszerelem. Mérete tetszőleges lehet.

            A kívánt átmérőjű kaptafára feltekerjük a lószőrt. Kisebb karikáknál kevesebbet, nagyobbaknál többet. Egy 5mm átmérőjű karikához 12-szer, 15-ször ajánlatos körbetekerni a szálat.

            A feltekert köteg alatt átbújtatjuk a szálvéget, majd egy egyszerű hurkot hurkolunk. A következő hurkolást ellentétes irányból indítjuk. Így váltakozva hurkoljuk körbe a feltekert szálakat, majd az ábrán látható módon elfűzzük a szálvéget.

            Két karikát lánccá úgy kapcsolhatunk össze, hogy a szálat feltekeréskor minden körben átfűzzük a kész karikán is, majd a már ismert módon hurkolunk. 

 

Gyűrűkészítés

            A gyűrűk főként kör alakú ékszerelemek, vagy ékszerek (karikagyűrű). Méretük tetszőleges, keresztmetszetük ovális, vagy lapos.

            A kívánt méretű kaptafára feltekerjük a szálakat - ujjra való gyűrűhöz legalább 6-8 szálat. A hurkolás két ággal történik, a makraméból is ismert laposcsomózással. A szálvégek eldolgozása azonos a karikákéval.

            Ha a gyűrűt gyönggyel, vagy más "kővel" akarjuk díszíteni, egy idő után a feltekert köteget kettéválasztjuk, s a két ágat a karikakészítésnél ismertetett módon hurkoljuk, majd ismét a makramé-hurkolással fejezzük be az ékszert. A két ág közé utólag is beledolgozhatjuk a "követ".

 

Üreges alakzatok

           Kúp-, csonkakúp-, henger- vagy félgömb alakú ékszerelemek, melyek fő jellemzője, hogy csak előre elkészített formán alakíthatók ki, de elkészítésük után a kaptafáról lehúzhatók.

            A kívánt alakú kaptafa árkában háromszor tekerjük körbe a szálat. A fa kerületét osszuk fel egyenlő szakaszokra, melyek ne legyenek 3-4 mm-nél hosszabbak. Ezután egy tűvel alulról megemeljük a szálakat, s a szálvéget szintén alulról alábujtatjuk, s mint a karikánál, hurkoljuk. A következő hurok a következő szakasznál legyen. Ilyen módon - minden szálat felemelve - hurkoljuk háromszor körül a kaptafát. Ezt követően már csak a három legfölső szálat kell felemelnünk, amíg a kaptafa tetejére nem érünk.

            Ha behurkoltuk a kaptafát, az alakzatot egy erőteljes, csavaró mozdulattal lehúzzuk a fáról, s a végére karikát készítünk.

 

            A karikák, a gyűrűk és az üreges alakzatok kombinációjából sokféle, változatos ékszer készíthető.

 

            Kiegészítő anyagként használhatunk - módjával - porcelán-, üveg-, fagolyót, gyöngyöt; csontból, szaruból készített elemeket, csüngőket, kapcsokat.

 

 

 

A kezdeti kisebb kudarcok ne keserítsenek el senkit, türelemmel, szeretettel és sok gyakorlással mindenki mestere lehet ennek a különleges művészkedésnek.

 

Jó munkát és sok sikert kívánok mindenkinek!

 

A mappában található képek előnézete hurkolási módok